Boek van Achiel Baeken aanzet tot herdenking 1914

Schoenijzers in het puin.

Bron: Het Nieuwsblad van 10/05/2014

GLABBEEK - In het gemeentehuis is vrijdagavond het boek 'Schoenijzers in het puin' (over de gevechten van 1914) van Achiel Baeken voorgesteld. Dat is meteen de aanzet tot meer evenementen in Bunsbeek, onder andere de reconstructie van een verdwenen gedenkteken met lindeboom nabij Schaffelberg.

Het geïllustreerde boek 'Schoenijzers in het puin' (236 bladzijden) is toegespitst op de slag bij Sint-Margriete-Houtem van18 augustus 1914. Maar ook de overige gevechten op de Getelinie, bijvoorbeeld in Bunsbeek, Kumtich en Hoegaarden, komen aan bod. Basis van het betoog is de onachtzaamheid waarmee met dergelijke gruwelijke feiten wordt omgesprongen de dag van vandaag. Achiel Baeken vraagt na te denken over de 553 dode soldaten (zonder de officieren en onderofficieren te tellen). Dat is zonder de burgerslachtoffers en het onbekend aantal Duitse gesneuvelden.

553 is toch niet niks en toch wordt er in het onderwijs geen aandacht aan geschonken. De auteur wijst op het dramatische effect op zo vele gezinnen. Hij zocht de nabestaanden op en trof af en toe nog een overlevende. Van velen ontving hij de brieven en de dagboeken, in eenvoudige taal, meer bezorgd om de ontbrekende boter dan om de wereldpolitiek. Het zijn verhalen die de grote geschiedenisboeken niet hebben gehaald. 

Het boek Schoenijzers in het puin is tegen 20 euro verkrijgbaar bij Achiel Baeken, Houtemstraat 82, 3000 Tienen. Ook het oudere en kleinere boekje Strijd op de Zeven Zillen is nog verkrijgbaar (5 euro).

 

 

Speciale uitgave postkaarten WW I

Numismatica Tienen

DONDERDAG 11 NOVEMBER 2014■ 42ste Internationale muntenruilbeurs - 07.00 tot 17.00 uur, Evenementenhal, sportcentrum Houtemveld. INFO: Numismatica Tienen, tel 016 81 42 42.

 

 

Medaille herdenkt

Slag van Sint-Margriete-Houtem

Voor de bezoekers is de beurs toegankelijk van 9 tot 15 uur.

Bij deze gelegenheid komt er een medaille uit 'Honderd jaar Groote Oorlog', naar een ontwerp van Luc Luyckx van de Koninklijke Munt. Deze laatste is ook de ontwerper van de voorzijde van de Euromunten. Op de medaille staat enerzijds het monument van de Slag van Houtem (1914), anderzijds een aandenken aan de 45ste verjaardag van Numismatica Tienen. De medaille is te koop op de beurs tegen vijftien euro.

 Inlichtingen: Bij de heer Alfons Van Baelen 

 numismatica.tienen@gmail.com

  • zilverkleurig

  • goudkleurig

Het dorp van Sint-Margriet.

Wat onze voorgangers gemaakt, gevormd, gepresteerd en gezegd hebben, mag niet verloren gaan. Het behoort tot ons erfgoed. Te veel gaat verloren. Wie spreekt er nog rasecht Houtems dialect ? Wie kent nog de namen van velden, beken, gehuchten en boerderijen ? Vanwaar kwamen de toenamen van sommigen ? Waar haalden we onze  kikkerdril ? Wat speelden we op de schoolspeelplaats ? Wat aten we op kermisdagen ? Waar ging de processie ? En er is nog zoveel meer.

 
Toponymist Paul Kempeneers  steekt  voor Houtem een  handje toe om één en ander te verduidelijken. Hij schreef 128 bladzijden  boek over  de  geschiedenis  van en de plaatsnamen in Houtem. Het boek bevat tal van foto’s en kadasterkaarten.

Prijs : 10 euro.

Bestellen en afhalen kan bij Kempeneers, Leuvensestraat

(Kado), tel. : 016/81.37.28.

Of bij Achiel Baeken, Houtemstraat 82, 3300 Tienen,

tel. : 016/82.09.16.

Info : www.kempeneers.org