Herdenking gevechten van Sint-Margriete-Houtem nu dinsdag

Gisteren om 16:18 door Raymond Billen

Herdenking gevechten van Sint-Margriete-Houtem nu dinsdag

Een Duitse publicatie over de gevechten aan de Gete 1914.Foto: Staatsbibliothek zu Berlin 1914

TIENEN - Het is Johan Dewolfs (N-VA), waarnemend burgemeester, die dit jaar uitnodigt voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, met onder andere het bezoek aan de begraafplaats van Sint-Margriete-Houtem.

Op dinsdag 18 augustus herdenken het stadsbestuur en de patriottische verenigingen van Tienen de 101ste verjaardag van de Slag van Sint-Margriete-Houtem en Grimde in 1914. Ze willen hulde brengen aan het verweer door de Belgische strijdkrachten. Stadsbestuur en genodigden verzamelen om 13 uur aan het stadhuis om zich van daarui, onder politiebegeleiding, te begeven naar het monument aan de Oplintersepoort, het militair kerkhof in Sint-Margriete-Houtem, de Necropolis-begraafplaats in Grimde en het monument op de Kalkmarkt.

De militaire begraafplaats van Houtem ligt aan de Wijngaardenstraat, in het zicht vanop de Oplintersesteenweg. Het kerkhof is steeds toegankelijk. Er ligt een lijst van de gesneuvelden met hun grafnummer in een overdekt hokje. 

Er zijn de komende maanden nog een aantal herdenkingen voor de beide wereldoorlogen gepland: 22 augustus om 8u.30 in Kersbeek (Herdenking neergestorte bommenwerper),  3 september om 14u.45 in Webbekom-Assent (Herdenking Hilaire Gemoets), 9 september om 15u. in Tienen, in het atheneum (Dag van het Geheim Leger/Onafhankelijkheidsfront), 18 september om 11u. in Tienen (Bevrijding Eindhoven, passerende fietsers), 1 november in Tienen Allerheiligen (bezoek graven), 11 november om 10u.30 in Tienen (Wapenstilstand), 14 november om 13u.45 in Oplinter (herdenking op het kerkhof), 15 november om 11uur in Tienen, St.-Germanuskerk (Te Deum). 

HERDENKING ”Slag bij Sint-Margriete- Houtem”

Op  dinsdag 18 augustus 2015   herdenken 

we  onze helden  voor de 101 ste keer.

Traditie getrouw worden bloemen neerge-

legd  aan “August” en alle  grafzerkjes.

Alle inwoners van Sint-Margriete-Houtem en

omstreken van harte welkom. De dorps kinde-

ren allen op post rond 13u voor de bloemen-

hulde.

 

"Slag bij Sint-Margriete-Houtem" 18 augustus 2014

Herdenking 100-jaar

“Slag bij Sint-Margriete-Houtem”.

We hadden de officiële plechtigheid op het militaire kerkhof te Sint-Margriete-Houtem gevolgd door een receptie aangeboden door de stad Tienen .

We hadden de themawandelingen gedurende drie dagen die vertrokken in de nabijheid van het OC-Centrum en er terug toekwamen .

Dank zij ons bestuur en een aantal verenigingen e.a. hun inzet dat we dit alles tot een goed einde hebben kunnen brengen, daartoe heeft schepen Wim Bergè ons persoonlijke felicitaties overgemaakt voor het goeie verloop van zowel de themawandelingen als de officiële receptie . 

 Het bestuur dankt iedereen en ook de aanwezige kinderen bij de bloemen neerlegging voor hun inzet .

__________________________________

HERDENKING   ”Slag bij Sint-Margriete-Houtem”    18 augustus 2014

                                                                                    

Op  17 augustus 2014   heeft   de  herdenking    van  “De slag bij Sint-Margriete-Houtem ” uitzonderlijk één  dag vroeger plaatsgevonden.

Het  was  100 jaar  geleden dat ons dorpje een ware veldslag beleefde. Honderden mensen kwamen deze gebeurtenis bijwonen. Het Koningshuis stuurde generaal Gerald Van Caelenberge, die samen met de burgemeester Marcel Logist bloemen neerlegden. Mr.Cresens, omringt met vaandeldragers, speelde de Last Post waarbij iedereen stil werd.

In de toespraak van de burgemeester citeerde Marcel Logist nogmaals de zware tol die het 22ste Linieregiment op 18 augustus 1914 moest betalen. Een korte maar hevige veldslag ….

Met de aanwezigheid van de jeugd citeerde hij: “ Geen enkele generatie mag vergeten welke opoffering de soldaten deden voor de redding van de democratie”. Oorlogserfgoed “ Het moet bewaard blijven om alle gebeurtenissen uit het verleden levendig te houden voor alle generaties”. Nadat de stadsdichter Gui Nijs een gedicht voorlas over “de zerken bij de zeven zillen”, legden de aanwezige dertien kinderen een rode roos neer aan elk soldatengraf. De burgemeester Marcel Logist , Generaal Gerald Van Caelenberge en alle prominenten brachten een groet aan alle 173 graven. Terwijl “August” het monument toekeek speelden vier harmonieën muziek. Vervolgens vertrok de stoet onder leiding van de vier harmonieën via de  Wijn-gaardenstraat te voet richting het centrum van ons dorp. In het OC-Houtem werd een receptie aangeboden door de stad Tienen. Voor diegenen die meer over de WW1 wilden weten, stond er de Albert 1 autobus. Deze was voor deze gelegenheid aan het OC-Houtem geparkeerd om te bezoeken.

De historische themawandeling die doorging over drie dagen kende een ongezien succes. Ruim 1200  deel-nemers. Er  werden  negen  oorlogstaferelen nagespeeld door 56 acteurs en menige vrijwilligers. Historicus Ruben Donvil en Luc Lambrecht (dienst Toerisme) hadden dit uitgewerkt. Vertrek en aankomst aan het OC-Houtem. Na zeven kilometer en 3 uur wandelen kon men nog napraten met een hapje en een tapje.

Deze herdenking zal nog lang nazinderen en voor velen een onvergetelijke ervaring.

Ik bedank iedereen die deelnamen aan de “ Slag bij Sint-Margriete-Houtem ” .

P.S.: Er zijn nog postkaarten ter beschikking en aan een foto-cd wordt gewerkt.

                                                 Tekst en foto’s: Jozef Vandevorst / jozef-vdv@hotmail.be